Reacties zijn uitgeschakeld voor dit bericht

Actuele Bijbelse thema’s – schepping en evolutie

 

Op een congres over schepping en evolutie werd de vraag gesteld: hoe lees je de Bijbel? Hoe doe je recht aan de bedoeling van de verschillende teksten? Tijdens het congres bracht een spreker naar voren dat wij moeten oppassen met teksten niet zo om te gaan als Procrustes deed.

Procrustes is een figuur uit de literatuur van de oude Grieken. Hij was herbergier van beroep. Procrustes nodigde voorbijkomende reizigers uit om bij hem te overnachten. Wanneer zij op zijn uitnodiging ingingen, en zich te ruste hadden begeven, kwam Procrustes kijken of zijn gast in het bed paste. Meestal was dat niet zo. Was een gast nu te kort, dan rekte hij zijn ledematen met geweld uit. Was een gast te lang, dan hakte de gastheer er een stuk van af.

Toegepast op het leven van de Bijbel kan het zomaar gebeuren dat wanneer we onze mening willen onderbouwen we een Bijbeltekst ‘oprekken’ of ‘inkorten’, zodat die in ons straatje past. Het is daarom goed sàmen de Bijbel te lezen en elkaar te bevragen op het interpreteren van teksten. ‘Samen leven’, ons jaarthema, heeft wat mij betreft ook alles te maken met ‘samen lezen’. Bijbelkringen, wijkavonden en thema-avonden: prachtige mogelijkheden om van elkaar te leren!

 

Tijdens het lezen van de Bijbel kunnen er allerlei vragen oprijzen. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je recensies van nieuwe theologische boeken leest of interviews met auteurs van dergelijke boeken over actuele thema’s. Gedurende vier avonden denken we na over Bijbelse thema’s die vandaag de dag de gemoederen bezighouden.

De eerste  avond zal gaan over ‘Schepping en evolutie’. Onlangs publiceerde dr. G. van den  Brink het boek En de aarde bracht voort (Christelijk geloof en evolutie). In zijn boek vertelt hij waarom hij voortaan van evolutie wil uitgaan en wat daarvan de consequenties zijn voor het denken over God, de zondeval etc. Dit boek doet veel stof opwaaien. Samen willen we wat dr. Van den Brink naar voren brengt doordenken.
Ds. C.T. de Groot zal deze avond leiden.

Wanneer: 24 oktober
Waar:         Open Hof
Hoe laat:   20.00 uur

Wil je deze avond bijwonen? Geef je dan even op bij ds. De Groot.

Reacties zijn gesloten.